Uncategorized

Ligger/lægger

Nu ser jeg, især på Hestegalleri.dk hvor jeg holder til rigtig meget, at folk virkelig ikke kan finde ud af, hvornår man skal bruge ‘ligger’ og hvornår man bruger ‘lægger’. Folk er faktisk virkelig dårlige til det, så derfor tænkte jeg, at jeg ville skrive dette oplæg om hvordan man bruger ‘ligger’ og ‘lægger’.

AKTIV OG IKKE-AKTIV

Jeg har et relevant eksempel, som jeg læste i dag (nævner ingen navne, så føl dig ikke stødt, men ret dig selv i stedet for) på en hjemmeside, som jeg ikke vil nævne ved navn:

Jeg kan godt lide RBH lændedækkener. De lægger hvor de bliver lagt til trods for vind og forskellige overgange.

Her er ‘lægger’ brugt hel forkert. Der skulle have stået ‘ligger’, hvis man ville skrive rigtigt, grammatisk set. Derfor burde man skrive:

Jeg kan godt lide RBH lændedækkener. De ligger hvor de bliver lagt til trods for vind og forskellige overgange.

Og hvorfor spørger du måske? Jo, der er flere gode huskeregler at bruge. Den første er aktiv-ikke-aktiv-reglen. Det handler om hvorvidt objektet i sætningen er aktivt, altså i bevægelse, eller ej. For eksempel:

Bogen ligger på bordet.

Her kan man se, at objektet (bogen) ligger stille. Den er ikke i handling, den ligger bare på bordet.

Jeg lægger bogen på bordet.

Her er bogen i handling, altså aktiv. Jeg’et er nemlig ved at lægge bogen på bordet, så bogen er i bevægelse. Det betyder at der skal bruges ‘lægger’ og ikke ligger.

KRYDS OG BOLLE MM.

Den anden regel er for dem af jer, som har lært at sætte kryds, bolle, trekant og alt det der. Det har jeg ikke rigtig lært, men jeg kan da grundreglerne, så jeg håber, at jeg skriver det rigtigt her. Hvis ikke, så må I lige rettet mig, så skal jeg nok rette det herinde. Derfor har jeg også lånt lidt fra sproget.dk her

Her kan du se, at de sætninger hvor der er det man kalder et objekt (trekanten, æblerne og bogen), der bruger man ‘lægger’. Imens de sætninger hvor der intet objekt er, der bruger man ‘ligger’.

KONKLUSION

Ja, det var så vidst det fra mig i dag. Håber nogen kan bruge det, og at folk bliver mere opmærksomme på, hvornår man bruger ‘ligger’ og ‘lægger’. Det håber jeg i hvert fald, at man snart gør, for jeg synes det er vigtigt, at man skriver korrekt. Om man er på hestegalleri.dk eller sidder og skriver på sin bog. Gør det nu rigtigt!

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s